Muuttolintuja ja pöllöjä

Aamuvarhaisella meri jo kimmeltää auringossa. On lauantaiaamu ja ihana vapauden tunne valtaa mielen. Pakkaan pientä evästä, kameran ja laitan päälle lämpimiä vaatekerroksia. Nyt ulos luontoon. Kuulin, että ensimmäisiä muuttolintuja on jo havaittu. Nehän saapuvat ensiksi tänne ulkosaaristoon. Kun suomalaiset vielä pakenevat talvea kaukomatkoille tulevat muuttolinnut päinvastaiseen suuntaan tänne kesän viettoon. Monet niistä matkustavat uskomattoman pitkän matkan ja uhmaavat suuria vaaroja sen varrella. Siksi onkin ehkä niin riemukasta joka vuosi havaita ensimmäiset muuttajat. Ne ovat merkki tavattomasta sitkeydestä ja luovat uskoa tulevaan, kevääseen, kesään.
Nyt on vielä varhaiskevät, mutta talven pimeys on jo saanut antaa tilaa valolle. Olen innostunut valokuvaamaan saariston alati muuttuvia maisemia. Valon muuttuessa maisema on aina uudenlainen. Lintujen kuvaaminen on varsin koukuttavaa. Kohde harvoin pysähtyy poseeraamaan paikalleen, joten ihan helppoa se ei ole. Mutta on mukava, kun harrastuksessa on haastetta ja voi pyrkiä parempaan. Kuvatessa täytyy seurata kohdetta hiljaa ja häiritsemättä. Samalla oppii lintujen elämästä omakohtaisesti.
Illalla kuulin huuhkajan huhuilua. Pöllöt ovat aktiivisia tähän aikaan vuodesta. Nämä kohtaamiset tuntuvat maagisilta. Äänet ovat jotenkin inhimillisiä: huhuilua, puputtavaa ääntä, kirkaisuja. Hämärässä hiljaisesti ohi suhahtavat isot linnut tuntuvat tuovan jonkinlaisen viestin. Vanhoissa uskomuksissa pöllöjen on luultu olevan velhojen tai paholaisen lähettiläitä.Tai erityisen viisaita tietäjiä. Jotkut pöllöt liikkuvat myös päivisin ja olenkin nähnyt tällaisiin päiväliikkujiin kuuluvan lapinpöllön metsästämässä täällä myyriä. Totta, emme ole Lapissa. Mutta ehkä se erehtyi, kun maisema täällä on aika samankaltainen ja ruokaa on riittävästi.
Täällä saaristossa on aivan mahtavaa seurata luontoa ja kevään etenemistä. Alkaen hiljaisemman alkukevään korpin kirahduksista jäiden lähdön jälkeiseen aikaan, jolloin taivas, metsät ja meri ovat täynnä elämää ja erilaisia ääniä. Sitä ei oikein voi edes kuvailla, se vaan pitää itse kokea.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s