Rennosti rengastiellä – matkailijan vinkit

Saariston rengastie on poikkeuksellinen maisemareitti erityisesti merimatkojensa vuoksi, joita on kaikenkaikkiaan 8; osa yhteysaluksia ja osa eri kokoisia maantielosseja. Rengastietä pitkin pääsee autolla, pyörällä ja jos oikein haluaa seikkailla, niin jalan, näkemään merimaisemia ja saaristolaiskyliän tunnelmaa ilman omaa venettä. Retken suunnittelu ei aina ole kovin helppoa ilman paikallistuntemusta, joten alla hiukan hyödyllistä tietoa sitä tarvitsevalle.

Reitti

Turku-Parainen-Nauvo-Korppoo-Houtskari-Iniö-Kustavi-Taivassalo-Hakkenpää-Teersalo/Askainen-Merimasku-Naantali-Turku

Reitin putuus on noin 250 km. Taivassalosta Merimaskuun voi mennä joko Hakkenpään ja Teersalon kautta pyöräillen (lautta ei kuljeta autoja lainkaan) tai Askaisten kautta. Tarkemmat kuvaukset reitistä, aika-arviot jne. löytyvät osoitteesta saaristonrengastie.fi

Lautta-aikataulut löytyvät sekä Finferries-kotisivuilta että lautta.net-sivustolta.

Miten rengastie on auki?

Saariston rengastie on auki 14.5.-29.8.2021 Kesäkauden ulkopuolella yhteysalukset ja lossit liikkuvat reitillä vuodenajan aikataulun mukaan, mutta Iniön ja Houtskarin välillä ei ole yhteyttä ja koko rengasta ei täten pääse kiertämään.

Myötäpäivään tai vastapäivään

Tämä lienee pitkälti makuasia mutta joitakin seikkoja kannattaa ottaa huomioon kiertosuunnan suhteen, kun suunnitelee retkeä. Myötäpäivään kierrettäessä ensimmäinen lauttaylitys on Paraisilta Nauvoon. Nauvoon kulkee paljon mökkeilijöitä ja muita kävijöitä hyvällä säällä ja etenkin viikonloppua vasten, joten usein tämä lauttaväli muodostaa pullonkaulan ja jonoa saattaa olla enemmänkin. Uusi sähkölautta Electra on kutenkin tuonut parannusta jonotukseen suuremmalla kapasiteetillaan (n. 90 autoa). Kiireisinä aikoina lauttoja myös liikennöi yleensä useampi. Nauvon jälkeen jonot yleensä helpottavat ja Nauvossa, Korppoossa ja Houtskarissa on hyvin majoitus– ja ravintolatarjontaa.

Vastapäivään autolla kuljettaessa ensimmäinen vesiylitys on Kustavista Iniöön. Yhteysalusylitys kestää n. 30 min ja aluksella on kahvila. Autoja yhteysalus voi ottaa 52 kappaletta, joten kapasiteetti ei ole kovin suuri ja aikataulu on huomattavasti harvempi. Toisaalta myös jonoa saattaa olla vähemmän mutta tämä riippuu paljon ajankohdasta. Iniössä on paljon yksityismökkejä ja jonkin verran myös vuokramökkejä ja majatalomajoitusta. Jos aikoo kulkea reitin ilman yöpymisiä tai mahdollisesti vain yhdellä yöpymisellä, kannattaa matka suunnitella Iniön ja Houtskarin yhteysalusten aikataulujen puitteissa, jotta ehtii suunnitellusti mantereelle. Tällöin helpointa on kiertää reitti vastapäivään.

Autolla vai pyörällä

Autolla näkee, pyörällä kokee. Autolla on helpompi poiketa pois reitiltä ja etsiä käyntikohteita hiukan kauempaakin. Usein autolla kuljettaessa voi kuitenkin tulla kiusaus vain posottaa reitti lävitse, jolloin retken anti voi jäädä hiukan ohueksi. Jos siis valitset auton, kannattaa silti yöpyä useampi yö ja useammassa kuin yhdessä paikassa ja hiukan katsoa etukäteen, missä ravintoloissa, luontopoluilla ja näköalatorneissa ehkä haluaa poiketa.

Pyörällä reitti on kokemuksellisempi, kiireettömämpi mutta vie toki paljon enemmän aikaa ja – lihastyötä. Pyörällä reitillä kuluu aikaa 4-5 päivää ja yötä ja pisimmät päivämatkat ovat n. 50 km luokkaa. Pyörällä kulkiessa ei tarvitse kuitenkaan jonottaa, sillä lautoille mahtuu käytönnössä aina. Pyöräillessä voit mahdollisuuksien myös valita vaihtoehtoisia reittejä, joilta näkee enemmän maisemia ja liikennettäkin on vähemmän.

Jotkut pitävät reittiä vaarallisena pyöräilijälle, sillä iso osa reitistä on kapeaa ja mutkaista saaristotietä ilman kevyenliikenteen väylää ja piennarta ei juuri ole. Pyöräilyonnettumuuksia ei tiettävästi ole kuitenkaan sattunut ja tämäkin asia on hiukan suhteellinen; keskieurooppalaiset tulevat mielellään pyöräilemään Turun saaristoon, sillä liikennettä on heidän mittakaavassaan vähän ja sitä tulee lähinnä aaltoina lauttojen rantauduttua. Suomalaiset ajotavat ovat myös verrattain varovaiset.

Paljonko varata aikaa

Autolla pystyy kiertämään reitin periaatteessa yhdessäkin päivässä mutta silloin voi jo takamus puutua ja tulla maisemaähky. Vähintään yksi yö, mielellään kaksi, riittää jo mielekkään retken tekemiseen.

Enemmän saat kuitenkin retkestäsi irti, jos viipyilet saaristossa ilman kiirettä ja yövyt vaikkapa samalla saarella useamman yön ja syvennyt tuon saaren parhaisiin antimiin. Rengastiellä viipyilystä löydät lisää toisesta blogipostauksestamme: Viipyillen rengastiellä – kun ei ole kiire minnekään

Missä yöpyä

Saariston rengastietä kiertäessä kysymykseen tulevat yleensä hotelli-, hostelli- ja majatalomajoitukset. Tämä siksi, että vuokramökeissä on kesäaikaan yleensä minimivuokrausaika viikon verran. Jos kuitenkin haluaa saunoa rauhassa ja laittaa itse ruokansa, löytyy tähän sääntöön joitakin poikkeuksiakin. Mikäli etsit rengastiemajoitukseen mökkiä, helpointa on kysyä meiltä sopivaa kohdetta.

Myös yöpymismökit ovat varteenotettava ja edullinen majoitusvaihtoehto. Saaristovarauksen majoitustarjontaa voi katsella ja varata täältä.

Rengastien varrelta löytyy myös muutama leirintäalue Paraisilta, Nauvosta, Houtskäristä ja Kustavista.

Mitä tehdä, mitä nähdä

Saaristosta löytyy monenlaista tekemistä, mutta jotkut aktiviteetit täytyy varata etukäteen, jotta ne ovat saatavilla. Esimerkiki kajakkeja voi kesäaikaan vuokrata mm. Nauvon eteläsatamassa, mutta mikäli haluaa opastetulle melontaretkelle, täytyy varaukset tehdä etukäteen.

Kesällä voit lähteä myös ikiomalle puuvenepurjehdukselle Storbåt Tacksamhetenin kyydissä. Heinäkuussa Tacksamaheten tarjoaa 2 tunnin meriseikkailuja Nauvon vierasvenesatamasta kaksi kertaa päivässä, kyytiin voit ottaa perheesi tai ystäväsi, alus varataan vain yhden porukan käyttöön kerrallaan. Pidempikin purjehdus onnistuu tilauksesta.

Näkemällä hiukan vaivaa voi myös käyttää hyödykseen maksuttomia yhteysaluksia ja piipahtaa päiväkäynnillä ulkosaaristossa, esimerkiksi Nötössä m/s Eivorilla. Myös Seilin saari on ehdottomasti käynnin arvoinen, sinne pääsee maksullisella aluksella Turusta ja Nauvosta.

Saaristo tarjoaa myös kauniita luontopolkuja ja näköalatorneja löytyy mm. Paraisilta Lenholman luontopolulta ja Mossalasta Houtskarista. Luontopoluista löydät lisää tietoa täältä. Mikäli on autolla liikenteessä, voi pyöriä vuokrata ainakin Paraisilta ja Nauvosta. Tällöin luontopolut ovat helpommin saavutettavissa kuin jalan ja samalla pääsee nauttimaan luonnosta täysin siemauksin.

Rengastien varrelta löytyy myös monta mielenkiintoista kulttuurikohdetta kuten galleria ArtBank Paraisilla, Saaristo- ja venemuseo Houtskarissa, Merenkulkutalo Nauvossa.

Saaristossa järjestetään kesäaikaan myös kaikenlaisia isompia ja pienempiä, persoonallisia tapahtumia; Nauvon Kamarimusiikkipäivät, Perunafestivaali, Korppoo Sea Jazz vain muutamia mainitakseni. Nauvon kamarimusiikkifestivaaleille voit ostaa lippuja täältä.

Mitä mukaan

Mukaan kannatta ottaa ainakin käteistä, sillä parhaat tuliaiset löytyvät saaristossa usein myyjiltä ja paikoista, jotka eivät vastaanota kuin käteistä rahaa. Mikäli käyttää Saaristobussia, myös sitä varten tarvitaan käteistä, kortti ei valitettavasti käy. Käteisautomaattejakaan saaristossa ei kovin montaa ole.

Mukaan kannattaa ottaa myös Saariston rengastien karttaopas, joita saa mm. alueen ruokakaupoista ja info-pisteistä. Kartasta löytyvät useimmat (joskaan eivät kaikki) käymisen arvoiset kohteet, majoitukset, ravintolat ja aktiviteetit.

Jos on liikkeellä ruuhka-aikaan, kannattaa autoon varata myös juotavaa ja eväitä jonottamista ajatellen. Toki ainakin Paraisten ja Nauvon lossirannoilta saa helposti myös ostettua syötävää ja juotavaa.

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Rennosti rengastiellä – matkailijan vinkit

Kommentointi on suljettu.