Rannalla on ihmisen hyvä olla

Luonnon tärkeys ihmisten elämässä korostuu juuri nyt, kun kaikki muut ajanvietto- ja virkistyspaikat ovat pandemian takia suljettuja tai muusta syystä ulottumattomissa. Vaikka monessa mielessä tämä on ongelmallista, antaa tilanne toisaalta poikkeuksellisen mahdollisuuden nauttia luonnosta ja syventyä eri tavalla lähialueen ja oman elinympäristönsä luontoon.

Erityisesti ranta on yleensä ihmisille tärkeä luontopaikka ja moni suuntaa nytkin veden läheisyyteen. Vesi on ollut elämän edellytys, ruuan lähde, kauppapaikka, yhteys- ja kulkuväylä, virkistymisen ja peseytymisen paikka, näin muutaman mainitakseni. Vesi myös elementtinä rauhoittaa, veden pintaa ja ääntä on rentouttavaa katsella ja kuunnella vuodenajasta riippumatta. 

Monella on ehkä se yksi tärkeä ranta, oma mökkiranta tai muu tuttu paikka, missä käydään aina uudelleen ja uudelleen tankkaamassa henkistä polttoainetta. Elämän varrella niitä on ehkä kertynyt useampiakin; lapsuuden uimarannat, nuoruuden hengailupaikat, vierasvenesatamat, kansallispuistojen ulkoilureittien rannat ja monet muut.

Rannat aina muodostuvat yhdessä ympäröivän maaston ja kasvillisuuden kanssa omaleimaisen mieleenpainuvat maisemansa. Hiekkarannat ovat tietysti oivallisia uimiseen ja leikkeihin, mutta monelle sileät auringon paahtamat kalliorannat käkkärämäntyineen ovat se kaikkein tenhoavin ranta. Useasti asiakkaan vuokramökkihaaveissa ei kimaltelekaan täydellinen hiekkaranta vaan saariston rantakalliot.

Kun muistelen oman elämäni tärkeimpiä ja mieleenpainuvimpia rantoja, mieleen nousee montakin hyvin erilaista maan ja veden rajapyykkiä. Vaikka olen purjehtinut ympäri saaristoa lapsesta asti ja meri ei Turussa ole koskaan ollut kaukana, lapsuudesta rakkaimmat muistot liittyvät yllättäen järvenrantaan. Tähän varmasti liittyy järviveden eksotiikka näin saaristolapsen näkökulmasta.

Merenrannoista kirkkaimpana mielessä kimmeltää hiekkaranta Rymättylässä Röölän lähettyvillä. Röölä on tunnettu kalasatamastaan, ja Boy:n sillitehdas toimi siellä vielä vuoteen 2014. (Nykyään tehdastilassa toimii muuten kuohuviinitehdas Brinkhall Sparkling!) Kyseinen ranta oli pienen pieni hiekkapoukama, täydellistä hienoa hiekkaa ja piilossa läheisen saaren takana. Menimme sinne teini-ikäisinä ystäväni mökiltä soutuveneen perämoottorin voimin uimaan ja loikomaan. Päivät olivat silloin pitkiä, täydellisen pitkäveteisiä ja auringonpolttamia.

Jos suosikkirantasi on kaukana tai et pääse syystä tai toisesta juuri nyt edes mökillesi pandemiasuositusten takia, tutustupa alueesi rantoihin kunnan verkkosivuilla, Retkipaikassa tai Luontoon.fi:ssä. Jos asut Varsinais-Suomen alueella mutta mökkisi on kaukana, käy selaamassamökkivalikoimaamme, voit löytää juuri sopivan rannan ja mökin, joissa voit nauttia veden läheisyydestä lähimpiesi kanssa myös pandemian aikana. Ehkäpä löydät aivan uuden lempirannan!

Alla esimerkkeinä muutama mökkikohde jaoteltuna rannan mukaan.

Hiekkaranta:

Retari ja Styyrmanni Velkualla

Stentorpin rantamökki Paraisilla

Udden Nauvossa

Kallioranta:

Ollas Norrskogen Korppoossa

Vitsippan Houtskarissa

Kaislikkoranta:

Merimetso 1 Sauvossa

Suomen Saaristovaraus
-Johanna

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s