Viipyillen rengastiellä – Kun ei ole kiire minnekään

Tyypillisesti Saariston rengastie halutaan kiertää autolla, päivässä parissa, vain yön tai kaksi pysähtyen. Liekö syynä kustannussäästöt, ennakkoluulot siitä, mitä saaristolla on tarjota tai vain reitin itsensä synnyttämä ajatus siitä, että nimenomaan koko reitti pitää kiertää ja, että sen voisi tehdä viikonlopussa.

Näin voi toki tehdä, yö tai kaksi saaristossa on sekin elvyttävä lomapaketti, mutta kun ajatellaan saariston olevan vain läpijuoksupaikka ja parin pysähdyksen kohde, paljon jää kokematta ja näkemättä.

Kiireettömyys

Siintääkö haaveissasi mahdollisuus pysähtyä, katsoa ja nähdä, ojentaa jalat ja nauttia hetkestä? Läikkyykö mielessäsi kuva lepikön varjojen leikistä rantahietikolla, reippailu viileässä metsässä helteisenä kesäpäivänä tai maailmanmenon kommentointi aidon kyläkauppiaan kanssa?

Miksi siis ajaa rallia läpi saariston, kun voisit hellittää työelämän ja arjen kiireistä, ja tutustua saaristoon aivan erilaisessa mielentilassa.

Saaristossa kiireettömyys on elämäntapa. Joskus se voi vaikuttaa pysähtyneisyydeltä, tyynenä iltana talot ovat hiljaiset ja metsässä ei liikahda lehtikään. Kesän syke antaa saaristossakin vauhtia, mutta jokin on silti paikoillaan. Sen sijaan, että pitäisi hiljaisia kyliä tylsinä, tuohon pysähtyneisyyteen kannattaa kytkeytyä, niin saa helpommin omatkin akut ladattua.

Saaristossa matkailubusiness on yhtä pientä kuin maa-alueet. Vesi hallitsee, ja se on pitänyt ja pitää edelleen toiminnan osin kotoisena ja kesyttömänä. Täältä ei löydy huvipuistoja, isoja kylpylöitä tai tuotteistettuja rekisafareita. Sen sijaan saaristo tarjoilee näkymiä alueen menneisyyteen ja nykyisyyteen paikallisten verkkaisesta elämänmenosta käsin.

Kylät, kiertotiet, polut ja rannat

Jos mukautat hiukan vierailutaktiikkaasi ja valitset vaikkapa yhden saaren päävierailukohteeksesi ja tutustut syvemmin tuon yhden saaren antiin, saat todennäköisesti lomastasi enemmän irti.

Kirkonkylien lisäksi kannattaa vierailla muutamassa pienemmässä kylässä, joihin pääsee hiekkateitä pitkin. Näitä teitä voi osin käyttää myös Saaristotien asemesta kierroksellaan. Kiertoteitä käyttämällä pääset näkemään sitä todellista saaristoa, jossa suurin osa paikallisista asuu – hiljaista ja pienipiirteistä maaseutua, tyyniä salmia ja vettä koskettavia siltoja, piiloistaan toiseen siirtyviä villieläimiä ja laiduntavaa karjaa. Hiekkatiet vievät myös kasvihuoneiden ja maatilojen suoramyyntipisteille, joista voit omatoimisesti napata mukaan tuoretta syötävää.

Pienemmät tiet vievät myös käymisen avoisiin luontokohteisiin, joissa voi tutustua saariston metsäluontoon ja muinaismuistoihin. Näköalapaikoilta näet myös meren yli, totta kai. Reittien pituudet ovat hyvin maltillisia, joten kokemattomampikin patikoija voi niitä helposti hyödyntää.

Uimarannat ovat saaristossa hiukan piilossa, mutta kun niille löytää, on kokemus usein sitä maagisempi. Uimarantoja löytyy myös virallisten rantojen ulkopuolelta, mutta silloin täytyy olla tarkkana, ettei luvatta ui jonkun omassa rannassa.

Palvelut ja ostokset

Saaristossa on paljon ympärivuotista omaperäistä yritystoimintaa. Jos ostosten teko kiinnostaa, kannattaa käyttää hiukan aikaa vaikeammin saavutettavissakin putiikeissa vierailuun, niin saat tuliaisiksi jotain, mitä et muualta löydä ja hyvän tarinan kyytipojaksi.

Saaristosta löydät myös monenlaisia palveluita, joita löydät myös mantereelta, mutta aivan eri miljöössä. Ratsastustunti, hieronta, jooga tai jopa autohuolto avaa aivan eri tavalla ovia paikallisten ihmisten sydämiin ja tarjoaa paikallisia elämyksiä. Kun saaristossa on tuttuja, on sinne aina vain mukavampi palata. Pienillä paikkakunnilla muistetaan ja tervehditään vakituiset asiakkaat ja vierailijat.

Kokonainen loma

Kokeilepa siis viettää kokonainen loma Saariston rengastiellä, vaikkapa 5 päivää eri saarilla viipyillen tai 3 yhteen saareen keskittyen. Kulujen kasvu on pientä suhteessa siihen, mitä lomastasi saat ja mitä voit saarille jättää hyvinvointina ja tuloina. Tervetuloa viipymään!

Tutustu myös matkapaketteihimme kotisivuillamme: saaristovaraus.fi

Lue lisää blogimme matkailuvinkkejä Saariston rengastielle

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Viipyillen rengastiellä – Kun ei ole kiire minnekään

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s