Lähiloma – edullinen ja ekologinen terveysloma

Nyt kun taas saa matkustaa ulkomaille ilman sääntelyä – siitäkin huolimatta, että monilla on matkatuliaisena korona – on etelän rantalomilla kysyntää lähes samaan tapaan kuin ennen korona-aikaa. Kotimaan matkailun koronabuumi on auttamatta ohitse, vaikka kestävän ajattelun kannalta olisi suonut sen jatkuvan. Siksi haluaisin sanoa nyt muutaman sanan lähilomailun erinomaisuudesta. Luonnollisesti katson asiaa saaristossa asuvan näkökulmasta, mutta samat argumentit voivat pitää paikkansa myös muualla Suomessa.

Ainakin osa meistä ottaa ilmastonmuutoksen uhat tosissaan. Mm kaverini Saksasta ei halua enää lentää, kun hän tulee Suomeen, vaan matkustaa maata pitkin junalla ja pyöräillen. Me suomalaiset vietämme usein lähilomaa mökillä. No mökki voi toki sijaita yli tuhannen kilometrin päässä kotoa, kun Suomi on pitkä maa ja tällöin ekologisuus matkojen osalta ei välttämättä toteudu. Mutta saariston mökit sijaitsevat suhteellisen lähellä Etelä-Suomen taajamia ja matkat ovat näin lyhyempiä. Monelle tänne mökkeilemään tulevalle on tärkeää, että lomamatka ei kuormita luontoa. Matkan syy on usein luonnon tarkkailu tai muut luontoharrastukset- Valinnat kertovat tulijan omasta arvomaailmasta. Ja saaristoonhan tullaan paljon myös pyörällä polkien tai purjehtien, mikä on todella ekologista.

Lähilomaa voisi hyvin kutsua myös terveyslomaksi. Lomastressiä vähentää jo se, että matka lomakohteeseen on lyhyehkö, jolloin itse lomailuun jää enemmän aikaa. Saaristossa koko vuosi, joka jää kesäsesongin ulkopuolelle, on varsinaista terveyslomailun aikaa. Tällöin voi kokea tilan ja rauhan tunnetta, mikä virkistää henkisesti. Leuto meri-ilma yhdistettynä liikuntaan erilaisilla luontoreiteillä puhdistaa keuhkoja ja mieltä. Näiltä matkoilta tuskin saat mukaasi mitään tartuntatauteja, koska ei tarvitse ahtautua mihinkään suuren ihmismäärän kanssa.

Entäpä miten lähiloma tuntuu kukkarossa? Jos haluat säästää matkakuluissa, niin lyhyehkö automatka on plussaa, etenkin nyt, kun polttoaineet ovat hinnoissaan. Ja kesälomakauden ulkopuolella majoittuminen mökeissä on edullisempaa kuin sesonkiaikana. Jokamiehen oikeudet takaavat sinulle myös mahdollisuuden kerätä sieniä ja marjoja metsistä. Ja saariston mökeiltä pääsee kalaan. Näin voit vierailusi aikana löytää aterian luonnosta ruokapöytään. Ja keväällä luonnonyrttisalaatin. Herkullista säästöä! Ja kun ruokailet lomapaikkakunnan ravintolassa tai ostat paikallisia tuotteita, vaikutat maaseudun hyvinvointiin. Sekin on osa kestävää matkailua.

Lasten kanssa lomaillessa lyhyet siirtymät ja stressittömyys ovat erityisen palkitsevia. Lapsilla on yleensä kivaa, kun saavat tehdä perheen kanssa yhdessä asioita. Sitä varten ei ole pakko lähteä kauas. Vaikka valon määrä meillä nyt vähenee, niin syksyn kuulaat päivät tarjoavat hienoja retkeilyilmoja. Pimeällä voit myös tehdä jännittävän retken metsään taskulamppujen ja heijastimien avulla. Kuunnella pöllöjä. Katsella tähtitaivasta. Tätä miettiessäni ajatus lomailemisesta alkaa tuntua niin houkuttelevalta, että päätän jutun tähän ja siirryn takapihalle luontoon!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s