Mökkivaraajan Q&A

Mökin vuokraaminen saaristosta on helppoa ja sopii kohteesta ja sijainnista riippuen lähes jokaiselle. Mökin vuokraamisessakin on kuitenkin omat kysymyksensä. Alle olemme keränneet tärkeää tietoa vuokramökistä haaveilevalle. Samat periaatteet pätevät pitkälti vuokramökkeihin ympäri maata, tosin yksittäisellä yrittäjällä voi olla myös poikkeavia käytäntöjä.

Milloin mökki kannattaa vuokrata?

Suosituimmat mökkiajankohdat, kuten juhannus ja heinäkuu, varataan usein jo edeltävänä kesänä ja usein samat asiakkaat varaavat tutun ja hyväksihavaitun mökin uudestaan seuraavaksi kaudeksi heti loman päätyttyä. Jos siis mielit tiettyyn suosittuun mökkiin kuumimpaan sesonkiaikaan, kannattaa varaus tehdä jo edeltävänä kesänä. Mökkejä kuitenkin varataan pitkin kevättä aina juhannusta edeltäviin viikkoihin asti, joten sijainnista ja varustelusta tinkivä voi löytää mökin vielä viime hetkilläkin. Tällöin viikkoa lyhyemmät vuokra-ajatkin tulevat usein jo mahdolliseksi juhannusta ajatellen.

Tarkan markan lomailija varaa mökkinsä touko-kesäkuussa tai elo-syyskuussa, jolloin säät voivat olla kauniit mutta hinnat ovat yleensä alhaisemmat. Saaristossa on tällöin myös vähemmän tungosta.

Mikä on loppusiivous?

Moni kotimainen lomailija siivoa mieluiten mökkinsä itse, mutta usein vuokraajaa askarruttaa miten hyvin mökki pitää siivota ja mitä maksettu loppusiivous pitää sisällään. Jos mökin siivoaa itse, useimmiten riittää, että mökki luovutetaan samassa kunnossa kuin se on vastaanotettu. Usein mökillä on myös oma ohjekirjansa, josta voi tarkistaa vuokranantajan toivomat siivoustoimenpiteet. Mikäli tilaa loppusiivouksen, täytyy omat tavarat, roskat, pullot ja ruuat kerätä silti pois ja viedä mennessään pois tai roskikseen. Loppusiivoukseen vuokranantaja pystyy varamaan vain muutaman tunnin asiakkaan vaihtumisen välissä, joten jos mökki on kuin pommin jäljiltä, voi sillä olla ikäviä seurauksia seuraavalle asiakkaalle, siivoojalle ja vuokranantajalle varsinkin jos siivottavia mökkejä on useita.

Mitä jos mökki on likainen/homeessa/ei vastaa markkinoitua?

Ikävin mahdollinen tapahtuu ja mökissä on jokin pahasti vialla, mikä eteen? Kerro heti vuokraisännälle tai -emännälle epäkohdat ja pyydä häntä toteamaan ne henkilökohtaisesti. Mahdollisuuksien mukaan, ota kuvia vioista ja kirjoita ne myös heti ylös vaikka kynällä paperille, ja pyydä allekirjoitus. Näin vuokranantaja ei voi myöhemmin kieltää epäkohtia vaan asia on selvä, ja saat todennäköisemmin korvauksia pilalle menneestä lomastasi. Mökin varausehdot ovat tiukemmat kuin hotellihuoneen ja myös korvaavan kohteen löytäminen sesongin päällä ollessa voi olla vaikeaa, samoin vuokranantajan voi olla mahdoton löytää uusi asiakas. Mikäli varaat mökin välittäjältä, kuten meiltä, emme ikävä kyllä pysty toteamaan vikoja itse, vaan olemme täysin vuokraajan ja vuokranantajan antamien tietojen varassa. Dokumentoi siis puutteet hyvin!

Milloin varauksen voi vielä perua?

Mökinvuokrauksessa noudatetaan yleensä ehtoja, joissa mökin voi perua vielä kuukautta ennen saapumista pienin peruutuskuluin. Varatessasi maksat 30% varausmaksun, joka vahvistaa varauksen ja loppulaskun eräpäivä on 4 viikkoa ennen majoituksen alkua. Tämän jälkeenkin mökin voi vielä perua, mutta peruutuksesta menee kuluja sitä enemmän, mitä lähempänä majoitusajankohtaa ollaan. Lue tarkemmat Suomen Saaristovarauksen mökkivarausehdot täältä.

Mitä jos sairastun?

Sairastumisen ja mahdollisen loman peruuntumisen varalle suosittelemme ottamaan matkavakuutuksen. Ikävä kyllä lääkärintodistus ei vielä lähtökohtaisesti riitä loman peruuttamiseen kuluitta, sillä silloin sairastumisesi kulut tulevat mökin vuokraajalle. Jotkut mökinomistajat saattavat silti, ihmisiä kun ovat, ottaa sairastumisesi huomioon ja suostua peruutukseen jos kyse ei ole kovimmasta sesongista tms.

Montako henkeä mökille saa tulla?

Mökin tiedoissa ilmoitetaan aina monelleko hengelle mökissa on makuutilat ja monelleko on saatavilla lisävuode. Lähtökohtaisesti näitä aina noudatetaan, ellei vuokranantajan kanssa muuta sovita. Henkilömäärä vaikuttaa paloturvallisuuteen, kulutukseen ja yleiseen järjetykseen, joten on vuokranantajalle erittäin tärkeä tietää montako henkeä mökille on tulossa. Mökin tontilla ei myöskään saa leiriytyä asuntovaunulla tai teltoin, ilman vuokranantajan lupaa. Kun sääntöjä noudatetaan ja vuokranantajan kanssa sovitaan mahdollisista muutoksista, on kaikilla mukavampi ja turvallisempi mökkikokemus.


Nyt kun peruasiat ovat tiedossa, voi kevyemmin mielin lähteä mökkiä etsimään. Suomen Saaristovarauksen mökkivalikoimaa päivitetään parhaillaan uuteen varausjärjestelmään. Sieltä löytyy jo suurin osa valikoimastamme. Lisää majoitusvaihtoehtoja löytyy täältä. Tervetuloa nauttimaan saariston rauhasta!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s